Schuiven met geld – Artikel uit “One World” door Michel Maas

Eindelijk worden hooggeplaatsten nerveus van de anticorruptiestrijd door KPK. Voor je het weet zit je in de verdachtenbank.

Vlak voor Idul Fitri, het feest aan het einde van de ramadan, neemt de activiteit van de politie in Jakarta enorm toe. Overal staan fuiken voor bromfietsers en automobilisten. Geen helm op, U-bocht gemaakt waar het niet mag: ze moeten betalen, allemaal. Want de agenten hebben extra geld nodig voor Idul Fitri-cadeautjes voor hun familie.

Je kunt het ze niet eens echt kwalijk nemen; agenten verdienen zó weinig. Bovendien: alles en iedereen in Indonesië is corrupt. Die agenten zijn maar kleine radertjes in een immens systeem van corrupte politici, rechters, advocaten, zakenlui en ambtenaren.

Soms wordt er iemand gepakt. Ministers, politici, gouverneurs: honderden zijn er al betrapt en opgesloten door de KPK, de anti-corruptiecommissie. Die commissie is uniek. Zij is niet te koop, en doet haar werk zo goed dat leiders eindelijk nerveus beginnen te worden. Bestuurders en hoofden van dienst bedenken zich wel tien keer voordat zij nog een handtekening zetten onder een project. Want zo’n handtekening maakt je verantwoordelijk en voor je het weet zit je in de verdachtenbank omdat ergens in het project met geld is geschoven.

Bijna de helft van het budget van Jakarta bleef vorig jaar ongebruikt liggen en hoognodige nationale infrastructuurprojecten wachten al maanden vergeefs op goedkeuring. En wiens schuld is dat? “De KPK”, zegt ex-president MegawatiSukarnoputri (zelf verdachte in een miljardenschandaal). De KPK maakt bestuurders kopschuw en remt zo de vooruitgang van het land, zegt zij. De KPK moet dus een toontje lager gaan zingen. Niemand protesteert.

Nog even en Indonesië gelooft dat corruptie goed is voor de economie!

Michel Maas is correspondent voor de NOS en de Volkskrant. Zijn standplaats is Jakarta in Indonesië