PERSBERICHT
Op zondagmiddag 28 februari 2016 vertelt Gerard de Graaf in Museum Bronbeek vanaf 14.00 uur over de mijnen en mijnspoorwegen in Nederlands-Indië.
In voormalig Nederlands-Indië is in 1846 een begin gemaakt met de winning van steenkool. Daar was een politieke reden voor. Indië was vooral een exporterend land, import was verwaarloosbaar. Omwille van de stabiliteit hadden schepen op hun reis naar Indië toch lading nodig. Daarvoor nam men vaak goedkope steenkool uit Engeland. De marine in Indië gebruikte die steenkool op haar pas in bedrijf genomen stoombootjes. Echter, de vriend van vandaag kan de vijand van morgen zijn. Daarom besloot het Gouvernement zelf steenkool te gaan winnen. Met de opening van de kolenmijn ‘Oranje Nassau’ in 1849 was ook de eerste spoorweg in Indië een feit. Met de toegenomen behoefte aan steenkool ontstonden er mijnen en mijnspoorwegen op Borneo en Sumatra. Tijdens de oorlog kwamen er mijnspoorwegen bij op Celebes en naar de kolenvelden van Bajah op West-Java.
In zijn voordracht gaat Gerard de Graaf in op wat er ooit allemaal geweest is, maar ook op wat er nu nog te zien is van dat mijnverleden. Hij bezocht sinds 2005 alle vroegere mijnlocaties. In 29014 trok hij te voet door de jungle naar de aan de Pakan Baroespoorweg gelegen kolenmijnen Sapar en Karoe.
De lezing wordt georganiseerd i.s.m. de Volksuniversiteit Arnhem. De toegangsprijs (incl. museumentree) bedraagt € 15,- . Inschrijving is noodzakelijk via www.volksuniversiteitarnhem.nl.