Op zondag 17 april 2016 is er op het landgoed Bronbeek de hele dag voor iedereen wat te doen en te beleven in BronbeekFestival in tenten op het gazon en in het museum Bronbeek. Aanleiding is de Nationale Museumweek.
Wie wil kan zijn kracht en uithoudingsvermogen testen op de Hindernisbaan. Of andere militaire vaardigheden oefenen, zoals waarnemen en je ongemerkt over het terrein verplaatsen. In de Medaillefabriek verzorgt de kunstenaar Kaj Bras een doorlopende workshop medailles maken. Kunstenares Anneke Savert laat bezoekers de sfeer van Indië ruiken en proeven in haar Jungle-lab. In de Fotostudio vind je uniformen, wapens, Indische kleding, legertassen en veldflessen, waarmee je op de foto kunt als stoere militair of Indische schone. Nog mooier word je als je je eerst laat schminken.
Uniek voor deze dag is de kans om over het terrein mee te rijden een legervoertuig. Op een pony over het landgoed rijden kan ook. Kinderen kunnen knutselen met hout met hulp van Bronbeekbewoner Ruud Boot in de Hobbywerkplaats. In de Kookstudio worden poffertjes met kaneel gebakken. In het museum kan men genieten van live Indonesische gamelan muziek en Javaanse dansvoorstellingen. Indische hapjes en drankjes zijn te koop. Alle activiteiten en museumbezoek zijn gratis voor kinderen tot 12 jaar; volwassen betalen € 3,- .
‘Ons Echte Goud’
In de Nationale Museumweek brengen de Nederlandse musea in die week hun ‘Echte Goud’ voor het voetlicht: een bijzonder voorwerp uit hun collecties. Museum Bronbeek zet het witte standbeeld van koning Willem II in het zonnetje. Willem II was de vader van de stichter van Bronbeek en opperbevelhebber van de krijgsmacht in Nederland en haar koloniën. Zijn standbeeld is al sinds 1882 op het landgoed te zien, maar wie op het BronbeekFestival komt kijken ziet dat er iets aan veranderd is. Zijn zandstenen standbeeld had ooit een (houten) sabel. In de 20ste eeuw is dat verdwenen en tientallen jaren stond de koning te kijk zonder sabel. Het Arnhemse Fablab heeft nu een replica gemaakt van het originele Waterloo-sabel dat Willem het liefste droeg en bewaard wordt in het Koninklijk Huisarchief. Eindelijk is Willem weer herenigd met zijn sabel.