Gouverneur Midden-Java bezoekt Bronbeek

Op zondag 4 oktober 2015 brengt de heer Ganjar Pranowo, gouverneur van de Indonesische provincie Jawa Tengah (Midden-Java of Centraal-Java), met een delegatie van 20 personen vanaf 10.30 uur een bezoek aan het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek in Arnhem

Doel van het bezoek is het uitbouwen van de wederzijdse samenwerkingsrelatie op museaal gebied. De samenwerking zal om 14.00 uur worden vastgelegd in een formele intentieverklaring.

In Indonesië bestaat een groeiende belangstelling voor de koloniale geschiedenis in het algemeen, en in het bijzonder de periode van de onafhankelijkheidsoorlog 1945-‘49. Men is zich er daar recent meer van bewust geworden dat in Nederland, met name in museum Bronbeek, veel informatie en objecten over deze periode berusten. De interesse gaat in het bijzonder uit naar de Indonesische materiele cultuur van deze historische periode in de collectie Bronbeek. Daarnaast zoekt het Indonesisch provinciebestuur ondersteuning bij de kwaliteitsverhoging van de musea in Semarang. Het gaat om het provinciale museum Ronggowarsito en het militaire museum Perjuangan Bhakti in Semarang. Een eerste stap in de samenwerkingsrelatie werd gezet met een bezoek aan Semarang van de Bronbeekdelegatie in september 2014 in Semarang, de hoofdstad van Jawa Tengah. De provincie telt ruim 30 miljoen inwoners. De Nederlandse overheid stelt zich ten doel om samen met Indonesië te werken aan een gezamenlijke toekomst vanuit een gedeeld verleden.

Programma 
10.30 uur ontvangst gouverneur en delegatie in de Commandantswoning van Bronbeek
10.30-11.00 welkomstwoord van kolonel M.C. Dulfer, commandant Bronbeek
11.00-12.00 introductie over museum Bronbeek door P.J.C. Verhoeven, hoofd museum
12.00-14.00 buffet en informele ontmoeting in restaurant Kumpulan
14.00-14.30 ondertekenen verklaring in Indische zaal in museum Bronbeek, gevolgd door fotoshoot
14.45 uur vertrek gouverneur en delegatie