Het verhaal van Connie Suverkropp
Mijn naam is Cornelia Elizabeth Suverkropp, roepnaam Connie geb. 11.3.1932 te Soekaboemi in West-Java. Na mijn geboorte verhuisden we al gauw naar Bandoeng.Mijn verhaal vertel ik in de hoop dat de generatie van nu begrijpt dat een oorlog veel onschuldige mensen treft en tot niets leidt.Ik had een heerlijke jeugd als middelste van 5 kinderen, veel vrijheid en avontuur. Mijn grootouders woonden in Pengalengan en ook daar hadden mijn 2 oudere broers en ik veel tijd voor kattekwaad. Ik was er gelukkig en was eigenlijk nooit bang.Dit veranderde toen de oorlog met Japan uitbrak. Op de dag van de capitulatie kwamen enkele Japanners, stoottroepen, ons huis binnen.
De dag na de capitulatie mochten we niet meer naar school, de Nederlandse taal werd verboden,maar dat deerde ons niet. Er was een avondklok dus niet meer na 19.00 uur naar buiten. Voor mijn ouders een moeilijk punt want mijn jongste zuster was nog niet geboren en als dit ´snachts zou gebeuren? En inderdaad dat gebeurde ook, ze zijn ´s nachts naar het ziekenhuis gekropen en hebben zich in de greppels verstopt bij onraad. In April werd ze geboren en in Juni werd mijn vader opgepakt midden in de nacht door de Kempetai. Een tijd lang ben ik achter de vrachtauto aangehold, waar nog meer mannen op zaten, om te vragen waar ze naar toe gingen. We hebben het nooit geweten.
Bijna alle Europese mannen waren nu gevangen, en de militairen krijgsgevangen gemaakt. Het Japanse stadsbestuur ging nu over om alle vrouwen en kinderen ook te concentreren in een bepaalde wijk. Dit stadsdeel werd al gauw een concentratiekamp met prikkeldraad en verboden. Mijn moeder negeerde de oproep, ze had tuberculose gekregen en ons huis was beplakt met allerlei waarschuwingen voor de Japanners niet binnen te komen vanwege de ziekte. Dit was voor ons reden om in het eigen huis onder te duiken.
Ik kreeg 3 kinderen een jongen en twee meisjes.” Toen mijn dochters 2 en 5 jaar waren kreeg ik nachtmerries. Ik droomde steeds dat ik bij hen weggehaald werd. Wat was ik gelukkig en opgelucht om ‘s morgens mijn zoon en dochters weer te zien. Na een scheiding keerde ik met 3 pubers naar Holland terug en kreeg werk als lerares Duits in den Haag, de Schilderswijk. Ik werd er ook nog coördinator anderstaligen, een druk bestaan. Na mijn pensionering ben ik me gaan bemoeien met de Stichting Gastdocenten als secretaris, maar ook als gastdocent op scholen. Ik doe het werk ervoor met veel plezier en daarnaast geniet ik van mijn kinderen en kleinkinderen. Het contact met mijn zusters is heel hecht, mijn broers leven helaas niet meer, maar met hun vrouwen en kinderen is er herhaaldelijk contact.
Januari 2008