Het verhaal van Leo Bloemhard

Door Leo Bloemhard

Geboren in Manokwari (voormalig  Nederlands Nieuw Guinea) en nu woonachtig in Breukelen. Ik ben getrouwd, heb 2 kinderen en 2 kleinkinderen. Ik ben Delfts elektrotechnisch ingenieur en heb 42 jaar diverse ICT management functies bekleed. Mijn laatste functie was CIO bij Aegon en ben o.a. verantwoordelijk geweest voor Aegon Azië. Inmiddels ben ik  gepensioneerd en een zeer actieve vrijwilliger voor diverse organisaties. Ik ben zeer geinteresseerd in de Nederlands Indische geschiedenis en met name de 2e wereld oorlog periode.

Ik ben gastdocent bij de Stichting Gastdocenten WO II Z.O. Azië en geef vooral gastlessen over Nederlands Indië op de basischolen in de Gemeente Stichtse Vecht (zie https://educatie-indie-wo2-sv.nl/ ), en was ex-bestuurslid bij de Stichting Dialoog NJI (Nederland Japan Indonesië). Mijn persoonlijk  verhaal gaat over de Indië oorlogstijd van mijn ouders. Mijn moeder Jeanne van Heuven van Staerling heeft in een Japans Interneringskamp Tanjung Karang in zuid Sumatra gezeten en daar de Japanse bezetting meegemaakt, maar ook het begin van de Bersiap periode. Mijn vader Frederik Bloemhard heeft als KNIL militair samen met  Australische commando's 10 maanden lang een guerrilla strijd op Timor gevoerd en kon eind 1942 naar Australië ontsnappen. Dank zij de spectaculaire redding door de Nederlandse Torpedobootjager de Tjerk Hiddes. Mijn vader is hiervoor ook gedecoreerd met een aantal onderscheidingen waaronder het 'Timor Kruis'. Het Ereteken voor Bijzondere Krijgsbedrijven met Gesp Timor 1942.. Ik ben hierover een onderzoek aan het doen en wil in 2022 hier een boek over uitgeven. Zie ook de website: https://verzettimor1942.nl/

Behalve mijn vader hebben al mijn familieleden in Nederlands Indie in een Jappenkamp gezeten en de afschuwelijke Bersiap periode meegemaakt. Helaas zijn ook veel familieleden omgekomen o.a. Birma spoorlijn, Japanse interneringskampen en tijdens de 'Hell ships' transporten naar Japan

Na de oorlog gingen mijn ouders in 1948 naar Nederlands Nieuw Guinea, waar ze elkaar in Manokwari ontmoetten. Daar zijn ze getrouwd en mijn zusje en ik zijn in Manokwari geboren.

In 1954 zijn we naar Nederland gerepatrieerd, waar we dank zij de veerkracht van mijn ouders een nieuw bestaan hebben opgebouwd.