Het verhaal van Rob Hagenbeek

Door Rob Hagenbeek

Ik heet Rob Hagenbeek, ben op 27 januari 1954 geboren in Hollandia ( voormalig Nederlands Nieuw-Guinea ) Mijn ouders zijn in Indië geboren; mijn vader komt uit Djokjakarta en mijn moeder uit Samarinde.

Het verleden, "erfgoed", uit Indië is voor mij heel belangrijk om hier steeds aandacht aan te besteden. De laatste jaren komt er steeds meer aandacht voor Indië en dat is niet meer dan terecht. Het Indisch erfgoed is te belangrijk om het te laten "vergaan". De herinneringen aan de 2e WO en de Bersiap tijd mag niet vergeten worden, dat moet overgedragen worden aan de volgende generatie(s).

Daarom vind ik het belangrijk om als gastdocent het verhaal over Indië door te vertellen aan de jeugd op scholen. Mijn ouders hebben in Jappenkampen gevangen gezeten en mijn schoonvader als jongen van 12 jaar in een Jongenskamp. Als ik het verhaal over Indië vertelt, dat is het niet alleen mijn geschiedenis van mijn ouders, maar vooral die van mijn schoonvader. Mijn ouders hebben nooit over de Japanse tijd gesproken.

Verder kan ik vertellen, dat ik sinds 2010 voorzitter ben van de Stichting Japanse Jongenskampen. Wij organiseren op 23 augustus altijd de herdenking op het landgoed Bronbeek.