‘Koloniale collecties als vensters op de samenleving’– lezing 31 januari 2016

Op zondagmiddag 31 januari 2016 geeft dr Caroline Drieënhuizen in Museum Bronbeek om 14.00 uur de lezing ‘Koloniale collecties als vensters op de samenleving’.

Talloze mensen verzamelden onder dubieuze en minder dubieuze omstandigheden voorwerpen uit de voormalige kolonie Nederlands-Indië. Enkele van die objecten vonden hun weg weer terug naar het huidige Indonesië. Andere bleven in Nederland, bij mensen thuis op zolder of in de depots van musea als het Amsterdamse Tropenmuseum. De betekenis die mensen aan dergelijke voorwerpen toeschreven, veranderde door de tijd heen. Ze kan ons veel vertellen over de heersende tijdgeest en mentaliteit. In deze lezing staat Caroline Drieënhuizen stil bij de betekenis van verschillende objecten en wat die vertellen over Indië, Nederland en de omgang met het (koloniaal) verleden.
De lezing wordt georganiseerd i.s.m. de Volksuniversiteit Arnhem. De toegangsprijs (incl. museumentree) bedraagt € 15,- . Inschrijving is noodzakelijk via www.volksuniversiteitarnhem.nl.