MAX Documentaire: “Wat komen jullie hier doen?”

De documentaire Wat komen jullie hier doen? gaat over de periode na de Bersiap en de feitelijke onafhankelijkheid van Indonesië op 27 december 1949. De meeste Indische Nederlanders moesten hierna Indonesië verlaten. In Nederland kwamen ze begin jaren vijftig bij de eerste opvang terecht in voormalige concentratiekampen als Westerbork en Vught, in contractpensions en bij familie, als die er waren én ruimte beschikbaar hadden.

De eerste groep van 80.000 vluchtelingen, die meestal wordt aangeduid als Indische repatrianten, kwam tussen 1950 en 1952 naar Nederland. In de periode hierna zijn nog eens ruim 200.000 Indische Nederlanders, waaronder 12.500 Molukkers, naar Nederland gekomen. De meeste van hen waren nooit eerder in Nederland geweest.

De eerste grote groep Indische Nederlanders die uit Indonesië vluchtte, kwam al vanaf januari 1950 met schepen aan in Rotterdam. Sommigen in IJmuiden. Ze hadden geen idee hoe ze in Holland opgevangen zouden worden: “In juli 1950 kwamen wij in Nederland aan. Ondanks dat men zei dat het zomer was, hadden wij het ijskoud. En ik was hoog zwanger. Ik kon elke week bevallen. We hadden geen idee waar we heen zouden gaan. Er stonden grote bussen klaar en daar moesten we in. We gingen met twee bussen, met baby’s, met kinderen op schoot, met zwangere vrouwen. De chauffeur van onze bus zei: “Waar we jullie naar toe brengen, dat is helemaal niets voor jullie. Als er hier in de bus mensen zijn die hier in de buurt of waar ook nog familie hebben waar jullie naar toe kunnen, dan brengen we jullie alsnog naar jullie familie”. Maar de meeste mensen in de bus hadden helemaal geen familie in Holland!”

https://www.maxvandaag.nl/programmas/tv/wat-komen-jullie-hier-doen/wat-komen-jullie-hier-doen/POW_01096431/www.omroepmax.nl