Symposium “Oorlog in beeld”

In het symposium “Oorlog in beeld” zullen vier sprekers de stand van zaken m.b.t. fotografie in conflictgebieden presenteren.

oorlog-in-beeld_-indonesische-en-nederlandse-militair-bij-de-demarcatielijn_24-mbDr. Remco Raben (universitair hoofddocent bij de afdeling Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen en bijzonder hoogleraar koloniale en postkoloniale cultuurgeschiedenis en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam) zal het historisch kader van de periode 1945-“50 schetsen. Vilan van de Loo (ghostwriter, schrijfster en spreekster) brengt vrouwelijke oorlogsverslaggevers in de periode 1945-“50 voor het voetlicht. Marielle Uitert (freelance fotograaf in conflictgebieden) spreekt over haar ervaringen als fotograaf in Afghanistan, Irak en Syrië. Een fotograaf van het Media Centrum Defensie zal haar werkwijze belichten. Presentator is drs. Hans van den Akker, conservator Museum Bronbeek.

De toegangsprijs van het symposium bedraagt EUR 10,- incl. consumpties. Er is een beperkt aantal plaatsen. Reserveren is noodzakelijk en kan t/m 9 september 2015 via Loket.KTOMM.Bronbeek@mindef.nl.

Van 13 augustus t/m 31 december 2015 is in Museum Bronbeek ook de fototentoonstelling “Oorlog in beeld” te zien: een overzicht van foto’s van de conflictsituatie in de periode 1945-’50 in Nederlands-Indië/Indonesië en meer recente conflictsituaties waarbij Nederlandse militairen betrokken waren. Zeventig jaar geleden begon in Nederlands-Indië/Indonesië een periode van gewapende strijd. Aan de kant van de Indonesische Republiek werd deze oorlog in beeld gebracht door onder andere IPPHOS, Indonesian Press Photo Service. Aan de zijde van het koloniale Nederland gebeurde dat onder meer door Charles Ernest van der Heijden, een journalist- fotograaf in dienst van het Nederlandse leger. De koppeling naar het heden is gemaakt met foto’s van Marielle van Uitert, die als fotojournalist de gevolgen van tegenwoordige conflicten voor de bevolking in landen als Irak en Afghanistan fotografeerde.